Witam serdecznie,
Dziś pokażę jak zrobić własny filtrator niezbędny w produkcji piwa.
W internecie i literaturze można znaleźć najróżniejsze pomysły na filtrację piwnego zacieru. Najbardziej popularny jest chyba filtrator z oplotu. Moim znaniem ma on olbrzymią wadę polegającą na tym, że potrafi się zapchać, lub zostać zgnieciony pod naporem słodu i wody. Może to doprowadzić do sytuacji, w której będziemy czekać na brzeczkę godzinami, albo całkowicie uniemożliwić filtrację.
Bardzo ciekawym pomysłem, jaki otrzymałem na forum browar.biz jest filtrator z rurki miedzianej. Na własne potrzeby użyłem rurki PVC do wody ciepłej w systemie klejonym. Dość drastycznie obniżyło to koszty.
Gotowy produkt przedstawia poniższa fotografia.
Filtrator zamontowany przy kranie w wiadrze fermentacyjnym.
Niezbędne elementy:
- 4 kolanka 1/2''
- 1 trójnik 1/2''
- 1 rurka PVC 1/2''
Na początku musimy pociąć rurkę, przy użyciu piłki do metalu, na odcinki, które umożliwią stworzenie filtratora w kształcie kwadratu lub prostokąta, tak aby zmieścił się na dno wiadra fermentacyjnego.
Po połączeniu wszystkich elementów należy wyciąć piłką do metalu poprzeczne otwory. Każdy otwór warto jest potraktować papierem ściernym aby usunąć wszystkie niepotrzebne elementy.
Elementy całego systemu nie były klejone co ułatwia czyszczenie. Oto rozłączone elementy w trakcie usuwania niepotrzebnych elementów powstałych w czasie nacinania otworów.
Udanej filtracji i warzenia :)
Oto mały filmik z działania tego cuda:
Cześć!
OdpowiedzUsuńW jaki sposób mocujesz filtrator z kranikiem?