piątek, 21 listopada 2014

Zbieranie drożdży po fermentacji

Kiedy dokonamy dekantacji piwa, na dnie pozostaną drożdże. Można je z powodzeniem wykorzystać do kolejnego piwa. Czynność tę spokojnie można wykonać ok pięć razy (do pięciu kolejnych warek). Drożdże można przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Ja staram się je trzymać ich dłużej niż miesiąc dwa. To czy są dobre można sprawdzić po zapachu. Aby go poznać pozostaw cześć drożdży poza lodówka w zamkniętym słoiku na tydzień. Dokarmiać drożdże co tydzień dwa i co jakiś czas otwieraj słoik aby wypuścić gaz. Drożdże po wyjęciu z lodówki należy wystartować w nowo przygotowanej porcji ok 100ml brzeczki.




Staram się pobrać dwie porcje na wypadek gdyby jedna się popsuła.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz