Dyskusji na temat sposobu zacierania piwa można znaleźć wiele na każdym forum browarniczym. Jedni stosują metodę intuicyjną inni dekokcyjną.
Ja najczęściej stosuję metodę dekokcyjną dwuwarową ponieważ:
- nie mam dużego 30l garnka
- nie wyobrażam sobie operowania takim sprzętem w kuchni na wysoko postawionej płycie grzewczej
Sprzęt:
-Garnek 15l
-Garnek 10l
-Fermentator z kranikiem i filtratorem- kadź zacierna
1. Zasyp od 4 do 4,5 kg śrutowanego słodu
2. Zalewam w kadzi 5l zimnej wody
3. Podgrzewam 12l wody do 68st
4. Wlewam do kadzi i dostaje 55st (17l)
5. Zabieram 6l
6. Podgrzewam do 75st czekam 5 min
7. Zagotowuję dekolt (trwa to ok 10min)
8. Wlewam do kadzi i dostaję 63st
9. Czekam 20 minut
10. Odbieram 9l i zagotowuję (trwa to ok 25min)
11. Wlewam do kadzi i dostaję 73st
12. Czekam 15 min.
13. Filtruję i w tym samym czasie podgrzewam 10l wody do 78st do wygładzania
14. Filtruje 2 raz
Jak widać robię 3 przerwy
55st 15min
63st 45min
73st 15min
Tą metodą uzyskuję wydajność od 57% do 64%
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz